Αρχείο Μήνα: Απριλίου 2022

Απρ 08 2022

Το 6ο ΓεΛ Αγρινίου συναντά την ευρωβουλεύτρια κυρία Μαρία Σπυράκη (17/03/2022)

Την Πέμπτη 17 Μαρτίου η ομάδα μαθητών που συμμετέχει στο πρόγραμμα «Σχολεία- Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» είχε την τιμή να συνομιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης με την κα Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλεύτρια και μέλος της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δόθηκε έτσι η ευκαιρία στους μαθητές της ομάδας μας να θέσουν τις απορίες τους και να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους πάνω σε επίκαιρα θέματα που απασχολούν το Ευρωκοινοβούλιο και τους ευρωπαϊκούς λαούς γενικότερα αλλά και σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της ευρωβουλεύτριας.
Εύλογο ήταν στη συζήτηση να κυριαρχήσει το θέμα της πρόσφατης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με εστίαση στις συνέπειες της πράξης αυτής και στη στάση που τηρήθηκε από την ηγεσία και τις χώρες-μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της κας Σπυράκη, η ΕΕ εξαρχής στάθηκε κάθετα αντίθετη στην εισβολή, η οποία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προκαλεί μέχρι σήμερα αλυσιδωτές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία. Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως επεσήμανε, έχουν επιβληθεί οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, με αποτέλεσμα το 70% των ρωσικών τραπεζών να είναι αυτή τη στιγμή αποκομμένες από τα διεθνή οικονομικά δίκτυα, η κεντρική ρωσική τράπεζα να έχει αποδυναμωθεί και το ρωσικό νόμισμα να γνωρίζει διαρκή υποτίμηση της αξίας του. Σε αντιδιαστολή αυτού, έχει ενισχυθεί οικονομικά η Ουκρανία από την ΕΕ με χορηγία 7,5 δις ευρώ. Η κα Σπυράκη τόνισε επίσης πως, παρότι πριν λίγο καιρό εκδηλώνονταν έντονες αντιπαραθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με χώρες-μέλη της ΕΕ, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, οι οποίες απέκλιναν από το ευρωπαϊκό δίκαιο, εντούτοις η ρωσική εισβολή καταδικάστηκε ομόψυχα από όλες τις χώρες της ΕΕ και με αντίστοιχη ομοθυμία εκδηλώθηκε αλληλεγγύη προς τον λαό της Ουκρανίας, πρωτίστως με την υποδοχή, την κατανομή και την αντιμετώπιση των αναγκών του κύματος προσφύγων που προκλήθηκε εξαιτίας της εισβολής.
Μετά από σχετική ερώτηση για την προοπτική αντιμετώπισης παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον, η κα Σπυράκη μας πληροφόρησε ότι τα γεγονότα έχουν επιταχύνει την παραδοχή από τις ηγεσίες της ΕΕ της ανάγκης να υπάρξει συντονισμός και οργάνωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για την άμυνα, η οποία θα εκφράζεται με την από κοινού παραγωγή οπλικών συστημάτων και τη συγκρότηση μιας στρατιωτικής δύναμης άμεσης επέμβασης, με αποτρεπτική αποστολή. Αναμένουμε βεβαίως και μια πιο ξεκάθαρη πολιτική από τις χώρες της ΕΕ όσον αφορά το μεταναστευτικό πρόβλημα.
Η κα Σπυράκη εξέφρασε επίσης τον γενικό προβληματισμό για την εξακολούθηση της ενεργειακής εξάρτησης των χωρών της ΕΕ από τη Ρωσία, εάν λάβουμε υπόψη τα υπάρχοντα δεδομένα. Γι’ αυτό δρομολογείται η απεξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας μέχρι το 2027 με παράλληλη ενίσχυση του τομέα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Στο σημείο αυτό τέθηκε η απορία εάν οι τρέχουσες εξελίξεις θα επηρεάσουν αρνητικά τις προσδοκίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η απάντηση ήταν ότι, πριν από την έναρξη της κρίσης, ο στόχος ήταν η χρήση άνθρακα να έχει ελαττωθεί έως 45% μέχρι το 2030 και η Ευρώπη να καταστεί ουδέτερη κλιματικά ήπειρος έως το 2050. Κατέληξε λέγοντας ότι πιθανώς οι στόχοι αυτοί να καθυστερήσουν, μετά τη νέα πραγματικότητα που επιβάλλει ο πόλεμος.
Όσον αφορά γενικότερα τις ευρωπαϊκές πολιτικές για το περιβάλλον, η κα Σπυράκη αναφέρθηκε στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων και την ανακύκλωση, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα υστερεί ακόμη σημαντικά στον τομέα αυτόν, ο οποίος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τη νοοτροπία των πολιτών. Θεωρεί επίσης ότι σημαντική πρόοδος θα υπάρξει με την αντικατάσταση του υφιστάμενου στόλου οχημάτων από ηλεκτροκίνητα, παρόλο που το κόστος αποτελεί ακόμη αποτρεπτικό παράγοντα.
Εν μέσω των δραματικών εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στην ήπειρό μας η τηλεδιάσκεψη των μαθητών μας με την ευρωβουλεύτρια κα Μαρία Σπυράκη υπήρξε ιδιαιτέρως σημαίνουσα και διαφωτιστική από κάθε άποψη. Θα θέλαμε εκ μέρους του 6ου Γενικού Λυκείου Αγρινίου να την ευχαριστήσουμε θερμά για την προθυμία της να ανταποκριθεί στην πρόσκλησή μας και να διαθέσει μέρος από τον χρόνο της για να πραγματοποιηθεί αυτή η πολύ ουσιαστική συζήτηση με την ομάδα μας.
Ελπίζουμε να την έχουμε ξανά στο μέλλον μαζί μας.
Η ομάδα Πρέσβεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
του 6ου Γενικού Λυκείου Αγρινίου

Απρ 04 2022

Εθνική γιορτή 25η Μαρτίου 2022

Συγχαρητήρια στους μαθητές και στον υπεύθυνο εκπαιδευτικό Σωτηρόπουλο
Γεώργιο για την άψογη εκδήλωση κάτω από δύσκολες συνθήκες διεξαγωγής της.
Δείτε παρακάτω το πρόγραμμα και τα ονόματα των μαθητών που συμμετείχαν.
ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ’21
Πρόγραμμα γιορτής
ΕΝΑΡΞΗ
Τῇ Ὑπερμάχῳ Στρατηγῷ.
Ήχος πλάγιος Δ΄. Αυτόμελον, 7ος αι. μ.Χ.
Πρόλογος

Η εκκλησία
Ρήγας Φερραίος

Θούριος
Τραγούδι

Η κήρυξη της επανάστασης
Αλ. Υψηλάντης-Ιάσιο, Παλαιών Πατρών Γερμανός-Αγία Λαύρα

Αθανάσιος Διάκος
Μάχη στην Αλαμάνα

Οδυσσέας Ανδρούτσος
Το χάνι της Γραβιάς

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Νικηταράς

Εμφύλιος πόλεμος

Μάρκος Μπότσαρης
Μάχη στο Κεφαλόβρυσο

Παιδιά της Σαμαρίνας
Τραγούδι

Παπαφλέσσας
Μάχη στο Μανιάκι

Η έξοδος του Μεσολογγίου, 1826
Γεώργιος Καραϊσκάκης

Μάχη της Αράχωβας
Δέκα παλληκάρια

Το τέλος της επανάστασης
Η ναυμαχία στο Ναυαρίνο. Η μάχη της Πέτρας.

Επίλογος

Να ΄τανε το ΄21.
Τραγούδι

Συμμετείχαν οι μαθητές
(αλφαβητικά):

Αγγελοπούλου Σοφία, Γκούβα Δέσποινα, Δρούγας Κων/νος,
Θεοδωρόπουλος Στέφανος, Καραγιάννης Σωκράτης,
Μπρούτας Μιλτιάδης, Ντούπης Σταύρος, Πανταζή
Δέσποινα, Ράδος Βασίλειος, Σακκά Ελένη, Σπαθούλα
Μαρίνα, Τσώλος Δημήτριος, Φαρδιά Δήμητρα.