Αρχείο κατηγορίας: Ομιλίες-Επιστολές

Σεπ 11 2017

Έναρξη σχολικής χρονιάς 2017-2018

Η εναρκτήρια ομιλία του Διευθυντή του 6ου ΓΕΛ Αγρινίου κ. Καλογερά Παύλο:

Σεβαστέ πατέρα,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κυρίες και κύριοι του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Λυκείου Αγρινίου.

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητά μας παιδιά

Με την θεία έμπνευση και τις ευλογίες της εκκλησίας που μόλις πήραμε, με φιλόδοξα σχέδια και νέους σχεδιασμούς, με όνειρα και ελπίδες, αρχίζουμε σήμερα τα τακτικά μαθήματα για τη νέα σχολική χρονιά.

Θα ήθελα εκ μέρους της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων να ευχαριστήσω όλους τους σταθερούς συμπαραστάτες, βοηθούς και φίλους του σχολείου που με την εδώ παρουσία τους σήμερα μας εμψυχώνουν, μας δίνουν δύναμη και μας γεμίζουν με αισιοδοξία για την επιτυχή πορεία μας στη νέα σχολική χρονιά που μόλις αρχίζουμε.

Θα ευχαριστήσω και θα συγχαρώ την πρώην Διευθύντρια κυρία Μπεκούλη Ευδοξία για την μεγάλη προσφορά της σ? αυτό το σχολείο.

Η σημερινή ημέρα που σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι η μέρα όλων όσων εμπλέκονται με την εκπαιδευτική διαδικασία για διαφορετικούς λόγους.

  • Είναι η ημέρα των μαθητών
  • Είναι η ημέρα των εκπαιδευτικών τους οποίους η πολιτεία εναπόθεσε τη βαριά ευθύνη της εκπαίδευσης και της αγωγής των μελλοντικών πολιτών.
  • Είναι η ημέρα των γονιών που μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους για μια ολόκληρη χρονιά

Με όλους αυτούς τους παράγοντες εμείς οι εκπαιδευτικοί του σχολείου στοχεύουμε να υπάρξει ? όπως και τα προηγούμενα χρόνια – ένα ουσιαστικό δέσιμο σχέσεων για να φέρει το αποτέλεσμα που ποθούμε όλοι.

 

Αγαπητοί μας μαθητές και μαθήτριες,

Ξεκινάτε σήμερα μια νέα σχολική χρονιά.  Είναι ευκαιρία να θέσετε καινούριους στόχους.  Πρέπει να ανεβάσετε πιο ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων από τον ευατό σας.  Οργανώστε τις δραστηριότητες σας και βάλτε ένα πρόγραμμα στη μέλέτη σας για να κερδίσετε το ΣΤΟΙΧΗΜΑ της επιτυχίας σε όλους τους τομείς.  Το σχολείο, σάς παρέχει πολλές ευκαιρίες για να αποκτήσετε γνώσεις και δεξιότητες, για να αναπτύξετε την προσωπικότητά σας και παράλληλα να καλλιεργήσετε το πνεύμα σας.

Μη διστάσετε στο νέο, μη τρομάξετε στο αλλιώτικο, μη φοβηθείτε την όποια δυσκολία.  Μοιάζει πάντα σαν το πρώτο βήμα, όλοι κοντοστέκονται και τελικά όλοι το κάνουν.

Μην υποχωρήσετε. Πορευτείτε προς το καλό και το ωφέλιμο με πίστη στις δυνάμεις σας και φάρο τα όνειρά σας.

Μην αγνοείτε το ένστικτό σας και μην υποβαθμίζετε τις ικανότητές σας.

Εμείς οι καθηγητές σας, δεσμευόμαστε να δουλέψουμε σκληρά για να σας προσφέρουμε, όχι μόνο γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες αλλά να αναπτύξουμε και την κριτική σας σκέψη ώστε να γίνετε ικανοί να διαχειρίζεστε και να επιλύετε μόνοι σας τα προβλήματα της καθημερινής σας ζωής.

Δεσμευόσαστε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για να καλλιεργήσετε τα ειδικά σας ενδιαφέροντα, ενεργώντας πάντοτε μέσα στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης και της σωστής και δίκαιης αντιμετώπισης.  Υποσχόμαστε «δια του παραδείγματος» να σας εμπνεύσουμε εντιμότητα, υπευθυνότητα, αυτοπειθαρχία, πνεύμα συνεργασίας και αποδοχής μέσα στο πλαίσιο των στόχων και των προσανατολισμών της Παιδείας.

Δεσμευόμαστε να στεκόμαστε δίπλα σας και όχι απέναντι σας, θα είμαστε αρωγοί και βοηθοί, σύμβουλοι  του καλού.

Δεν θα είμαστε κριτές αλλά δείκτες του σωστού και θα προσπαθήσουμε να σας εμπνεύσουμε και να σας εμψυχώσουμε.

Κάθε μαθητής είναι μια προσωπικότητα, μια μοναδική προσωπικότητα όπως και ο δάσκαλος, απαιτείται μεταξύ τους σεβασμός, ευγένεια, εμπιστοσύνη, υπομονή.

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Πιστεύω ακράδαντα ότι η συνεργασία μας θα είναι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, με αμοιβαία εμπιστοσύνη και κατανόηση, θα είναι συχνή και συστηματική.  Να είστε σίγουροι όλοι πως τα παιδιά σας είναι σε ασφαλή κι έμπειρα χέρια! Να είστε βέβαιοι πως το σχολείο θα είναι μαζί σας και δίπλα σας σε ό,τι χρειαστείτε!

Το παιδί σάς θέλει κοντά του συμπαραστάτη και βοηθό, έμπιστο συνεργάτη και αξιόπιστο φίλο.

Δώστε στα παιδιά σας ό, τι ωραιότερο διαθέτετε από το περίσσευμα της καρδιάς σας και δεν θα ζημιωθείτε. Μην περιορίζεστε μόνο στα υλικά αγαθά, αλλά δώστε προπαντός ψυχικά χαρίσματα και εφόδια.

Θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα στους μαθητές και στις μαθήτριες του σχολείου μας ότι:

Ο σεβασμός των δικαιωμάτων καθώς και η αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου πρέπει να θεωρούνται αυτονόητα.  Αυτονόητος πρέπει να θεωρείται και ο σεβασμός στο χώρο και την περιουσία του σχολείου καθώς και στο φυσικό περιβάλλον.  Προσπαθήστε να λειτουργείτε σωστά, μέσα στο πλαίσιο των νόμων και των κανονισμών, προσηλωμένοι στον άνθρωπο και στις ανθρώπινες σχέσεις.

Θα  αναφερθώ ακόμη σε δύο θέματα:

Το πρώτο:

Θα θέλαμε (με όλους τους συναδέλφους) να καλωσορίσουμε στο σχολείο μας τις μαθήτριες και μαθητές που έρχονται για πρώτη φορά στο Λύκειό μας, και να τους διαβεβαιώσουμε ότι το σχολείο μας θα είναι η μεγάλη τους οικογένεια, μια ζεστή αγκαλιά που τους υποδέχεται με αγάπη.

Οι καθηγητές τους θα είναι οι δεύτεροι γονείς τους, έτοιμοι να τους συμπαρασταθούν στη δύσκολη ώρα και οι μαθητές των άλλων τάξεων θα είναι τα μεγαλύτερα αδέλφια τους.

Το δεύτερο:

Το σχολείο μας για πρώτη φορά την περσινή χρονιά συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις,  με εξαιρετικά αποτελέσματα:

Σαράντα επτά (47) μαθητές/ριες είναι πλέον φοιτητές και φοιτήτριες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.

Θέλουμε όλοι μας να τους συγχαρούμε με ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια που πέτυχαν να κατακτήσουν τη δική τους θέση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας, γεγονός που αποτελεί και επιστέγασμα της προσπάθειάς τους.

Θερμά συγχαρητήρια επίσης στους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς τους, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, για να στηρίξουν και να τους οδηγήσουν στην επιτυχία.

Όσοι μαθητές συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις και δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα είναι άξιοι συγχαρητηρίων για την προσπάθειά τους, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Θα παρακαλέσω την εκπαιδευτικό του σχολείου μας Ασημάκη Κατερίνα να διαβάσει τα ονόματα των μαθητών που πέρασαν στα ΑΕΙ και

Τον Πρόεδρο του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων να απονείμει τα αναμνηστικά

 

Θα ήθελα τελειώνοντας να σας ευχαριστήσω και θα ευχηθώ σε όλους:

  • Καλή Σχολική Χρονιά
  • Υγεία και Δύναμη σε όλους

 

 

  Καλογεράς Παύλος, MSc

Διευθυντής 6ου ΓΕΛ Αγρινίου

Ιουλ 06 2017

Ομιλία της διευθύντριας κα. Μπεκούλη Ευδοξίας στην Τελετή Λήξης του σχολ. έτους 2016-2017

Κυρίες και κύριοι,

Παιδιά μου ,

Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα και βραδιά και για τούτο παρακαλώ να μου επιτρέψετε παραφράζοντας τη φράση του Νομπελίστα ποιητή μας Γεωργίου Σεφέρη «Αφήστε με να μιλήσω απλά» να σας ζητήσω «να μιλήσω με την καρδιά». Άλλωστε  όταν τα λόγια υπακούουν στους κανόνες της λογικής και  συνοδεύονται  και από συναισθήματα είναι αληθινά.

Η αποψινή βραδιά ως αποκορύφωμα της σημερινής μέρας που σηματοδότησε το τέλος των Πανελλαδικών εξετάσεων είναι ξεχωριστή, γιατί τούτο το σχολείο ξεπροβοδίζει τους πρώτους απόφοιτους και όλοι , όπως βλέπετε,  είμαστε εδώ για να  ευχηθούμε σε σας, παιδιά μου,  να είστε καλοτάξιδοι στην ενήλικη πλέον ζωή σας. Στα ταξίδια παίρνουμε όλοι τις απαραίτητες  αποσκευές και εσείς ξεκινάτε το ταξίδι  έχοντας αποκομίσει  πολλές εμπειρίες στη δωδεκάχρονη μαθητική ζωή σας, τις οποίες πάντα θα θυμάστε γλυκά . Το δικό σας όμως ταξίδι   προς τη ζωή έχει μια πρωτοτυπία σε σχέση με τους συμμαθητές σας σε άλλα σχολεία. Έχει ως  αποσκευή  την εμπειρία δημιουργίας ενός σχολείου από τα σπάργανά του.   Και για τούτο είναι και πιο σημαντικό.

Θα σας γυρίσω όλους 3 χρόνια πίσω. 11 Σεπτέμβρη 2014. Μετά από πολλά σκαμπανεβάσματα 65  παιδιά εισέρχεστε  στον αύλειο τούτο χώρο,  στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης αλλά και σε ένα νέο σχολείο για την  κοινωνία της πόλης. Θυμάμαι έντονα τις πρώτες σας ημέρες. Στα εφηβικά σας πρόσωπα ανάμικτα ήταν τα συναισθήματα: χαρά που βλέπατε συμμαθητές σας από τις καλοκαιρινές σας διακοπές, κατήφεια και ίσως και θλίψη που έφτανε μέχρι τη μελαγχολία για τούτο το σχολείο που ήταν σχεδόν άδειο από θρανία και κυρίως από παιδιά.  Μόνο τρεις αίθουσες. Οι άλλες αίθουσες κενές. Εσείς ήσασταν τα μικρά μου και τα μεγάλα μου  παιδιά ταυτόχρονα. Χτυπούσε το κουδούνι για διάλειμμα  και η εφηβική σας κοινωνικότητα μάταια αναζητούσε άλλες παρέες, άλλα πρόσωπα, να σχολιάσετε, να μιλήσετε, να νιώσετε μαθητικά χτυποκάρδια, να ψωνίσετε στο κυλικείο. Νιώθατε μοναξιά!  Και αυτό δεν ταιριάζει στη ψυχοσύνθεση, τη ψυχολογία του έφηβου. Η υλικοτεχνική υποδομή ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ.  Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ για τούτο το νέο σχολείο  που δεν έχει τίποτα, που ήρθε να ταράξει τα νερά της εκπαιδευτικής και της σχολικής κοινότητας ήταν για σας μονόδρομος. Κάποια  θέλατε να φύγετε, κλαίγατε.

Αισθανόμουν σα τη δασκάλα του Νικηφόρου Βρεττάκου με τα 14 παιδιά της. Σας ένιωθα. Κατανοούσα την όποια δυσφορία σας. Ήθελα να σας προσφέρω τα βασικά τουλάχιστον , να μην αισθάνεστε μειονεκτικά σε σχέση με τα παιδιά των άλλων σχολείων. Και έτσι ξεκίνησε μια συνεργασία μαζί σας, μιλούσαμε, προσπαθούσαμε στο βαθμό- που η διαφορά ηλικίας επιτρέπει-  να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον και να βαδίσουμε μπροστά, υπερνικώντας τα εμπόδια. Ως έφηβοι τα θέλατε όλα από την αρχή . Σιγά σιγά όμως καταλάβατε ότι όλα δεν είναι τόσο εύκολα, αναγνωρίζατε ότι γίνονταν προσπάθειες να εξαλειφθούν οι όποιες ελλείψεις. Η συμμετοχή σας σε εκδρομές είτε κοντινές είτε μακρινές, σε προγράμματα σε μαθητικά φεστιβάλ Θεάτρου και Ψηφιακά  από τη πρώτη στιγμή άρχισε να σας πείθει ότι τούτο είναι το ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΑΣ, το οποίο  προσπαθούσε να διαμορφώσει την ταυτότητα του και την κουλτούρα του και αναζητούσε την αναγνώριση από τα άλλα σχολεία. Αλλά είναι  ταυτόχρονα βαθύτατα δημοκρατικό, όπως άλλωστε διαπιστώθηκε και στην πενθήμερη εκδρομή σας κατά την επίσκεψή σας στο Πολεμικό Μουσείο από τους υπεύθυνους του Μουσείου και  ότι με διάλογο και αλληλοκατανόηση προσπαθεί να επιλύσει τις όποιες διαφορές.

ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΟΤΙ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΝΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΑΠΑΤΕ. Και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι το διαφυλάξατε καθαρό, σεβαστήκατε σε γενικές γραμμές  την περιουσία του, σεβαστήκατε και υιοθετήσατε τους κανόνες του, με προθυμία μεταφέρατε αντικείμενα, δεν προκαλούσατε καταστροφές, όταν γίνονταν καταλήψεις, το υποστηρίζατε  με σθένος, όταν έξωθεν σας το κακολογούσαν ή σας έβαζαν ετικέτες του τύπου « τα κολεγιόπαιδα του 6ου», ήσασταν διαλογικοί στις όποιες διαφωνίες μας και κυρίως θα θυμάστε ότι τα επόμενα παιδιά που θα φοιτήσουν θα θεωρούν δεδομένα κάποια πράγματα, για σας δεν ήταν και  ήσασταν εσείς  που με τη βοήθεια των καθηγητών σας  το διαμορφώσατε ο καθένας με τον τρόπο του:

Νίκο Αθανασόπουλε θα είσαι πάντα ο έχων το Νο 1 στο Μητρώο Αρρένων του 6ου ΓΕΛ Αγρινίου

 Και σεις Αριστέα, Μάνια, Ιοκάστη,  και Κώστα  Σκαβάρα θα είστε τα όργανα του σχολείου μας στο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ υπό τους ήχους της μουσικής από το σαξόφωνο της Αγγελικής

Αλλά και σας  Μαριαλένα και Ηλία οι θεατρικοί ρόλοι σας πάνε πολύ. Θα ανεβαίνεις   στα ΣΥΓΝΕΦΑ Μαριαλένα και συ Ηλία θα   παριστάνεις  τον κρεοπώλη στους ΗΛΙΘΙΟΥΣ

Μιχάλη και Παντελή,  Γιάννη και  Χρήστο Τριάντη,  υπήρξατε  οι  «επαναστάτες» μας, οι οποίοι όμως ήσασταν  πάντα πρόθυμοι να κάνετε οποιαδήποτε ομαδική εργασία

Λάμπρο Ανδρώνη και Γιώργο Καρβούνη  έχετε καταγραφεί ως   οι πρώτοι πρόεδροι του σχολείου μας, χωρίς να ξεχνώ όμως, Γιώργο μου, το καμένο βιβλίο ή το σπασμένο παράθυρο στην Α΄ Λυκείου

Μαρία Πανταζή, η σημαιοφόρος του σχολείου με  τη μεταβλητή   στο  3 και σύ Κώστα Σαράκη, ο μικρός μας βουλευτής, στη Βουλή των Εφήβων, τον Ιούλιο του 2016

Χρήστο Φραγκούλη, το  δυνατό μας χαρτί σε μαθητικούς διαγωνισμούς Φυσικής

Γιάννη Πανάκια, Χριστίνα, Εβελίνα, Ελένη Τσούνη, Νικο Κολοβέ, Ράνια Παπούτση, Μαριάννα, Ζωίτσα και Μαρία Ευθυμίου, Δήμητρα Νεφρού, και Λευτέρη οι εκπρόσωποί μας στη 13η συνάντηση μαθητικών ομίλων παραδοσιακών χορών τον Ιούνιο του 2015  στο Αιτωλικό

Κυριακή, Γιολίνα και Αλεξάνδρα Παπούτση ήσασταν από τα παιδιά που επιθυμούσατε στην αρχή   να φύγετε και είμαι τόσο χαρούμενη που δεν το πράξατε και σήμερα είστε εδώ

Θωμά και Κώστα Κτεναβέ, Παπασπύρου Ελένη Καρύτσα Χρήστο, θα είστε πάντα  ο ορισμός της ηρεμίας  Μαρία Μπαρλίκα και Ειρήνη  Σμαράιδου ο ορισμός της γλυκύτητας, Λάμπρο Τηγάνη, ο ορισμός της ευγένειας

Ράνια Μαργαρίτη και  Βασιλική Τσιάρα θα είστε  η καλλιτεχνική μας έκφραση στα θεατρικά

Μπεκούλη Βασίλη, το δυνατό μας μπουζούκι στις γιορτές  και συ  Πιστιόλη Χρήστο, ο ψηλός του σχολείου και ο πιο καλός τερματοφύλακας

Τασούλα Ηλία, Γιαννοκώστα Βασίλη, Θεοδώρου Γιώργο, οι εκπρόσωποί μας στους αγώνες ποδοσφαίρου   του σχολείου αλλά και συ, Σωτηρόπουλε Βασίλη, θυμάσαι το ξανθό ποτό που σε έκαψε στην εκδρομή της Κέρκυρας;

Ανδρέα Σμυρλή, Δημήτρη Τζουρεϊνοβιτς, και Τηλιγάδα Νίκο, υπήρξατε καλοί τραπεζοκόμοι και ευήκοοι ακροατές  κατά τη διδακτική επίσκεψη στη Μυρτιά, υπακούοντας στις παραινέσεις του κ. Γαρεφαλάκη

Ηλία Πάνου, Άρη, Δημήτρη Τζιμάνη, Στάθη, τα κουρασμένα παλικάρια μετά τη ξενάγηση στο Αρχαιολογικό,  Βυζαντινό  Μουσείο και στο Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης. ΌΧΙ ΑΛΛΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ. ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ!

Γιώργο Μπλέτσα, Παναγιώτη Πετρόπουλε, πού σκαρφαλώσατε, παιδιά μου, εκεί πάνω στους καταρράκτες. Κατεβείτε γρήγορα κάτω.

Μέντζου Αλεξάνδρα, ξεδίπλωνες τις χορευτικές σου ικανότητες στα γλέντια της Τσικνοπέμπτης

Γιώργο Νταμάσκιν, Ιωάννου Βασίλη, Ασπασία, μαθητές μου  στην ιστορία στην  Α΄ Λυκείου, στην ανησυχία μου και στην παρότρυνσή μου «Διαβάστε λίγο βρε παιδιά» απαντούσατε: « Μην ανησυχείτε, κυρία, το΄χουμε»

Νικόλα μου, ήσουνα μια θετική αύρα στο σχολείο μας. Λατρεύω το χαμόγελό σου και το ενδιαφέρον σου με κείνο το ερώτημα «τι κάνετε κυρία» ; με τη μόνιμη απάντηση από μέρους μου. Υπομονή , Νίκο μου??

Αλλά και συ  Άγγελε, Ρομίνα, Δήμητρα, Διονυσία και  Βασίλη,, που ήρθατε τις επόμενες χρονιές υπήρξατε ο καθένας με το χαρακτήρα του, το χαμόγελό του, τις δεξιότητές του, τον αυθορμητισμό του οι αναζωογονητικές δυνάμεις του σχολείου

Όλα εσείς, παιδιά μου,  επιδεικνύατε την ωριμότητα που χρειάζονταν τη στιγμή που έπρεπε και όλοι τριγυρίζατε  γύρω από το γραφείο των καθηγητών για να τσιμπήσετε ό,τι καλοδεχούμενο εδώδιμο υπήρχε?, αρπάζοντάς το ?.με τρόπο  πάντα!.

Και  έχετε και φωτογένεια. Στην αρχή τη φωτογράφο, την ομιλούσα δηλαδή, την θεωρούσατε «γραφική». Μετά όμως καταλάβατε ότι  αυτές οι κοινές φωτογραφίες θα αποτελούν  αφενός ενθύμια της σχολικής σας ζωής- και το αποζητούσατε και σεις και κάποιες και κάποιοι ποζάρατε με αρκετό σκέρτσο-  και αφετέρου όλη αυτή η γιαπωνέζικη τακτική αποδείχτηκε μια πολύ καλή βάση  για την κ. Μιχοπάνου, η οποία σας ετοίμασε το βίντεο που σε λίγο όλοι μαζί θα δούμε.

Σήμερα, λοιπόν εσάς,   εμείς οι δάσκαλοί σας  και οι  γονείς, αφού σας ευχηθούμε καλά αποτελέσματα από τις εξετάσεις που δώσατε, σας αποχαιρετούμε, με ρήσεις που μόνο  η αρχαία και νεότερη  ελληνική σκέψη  γνωρίζει. Ακούστε τες:

  • Να αναζητάτε το δυναμικό που έχετε μέσα σας μέσω του «Γνώθι σαυτόν» του Σωκράτη και θα μεγαλουργήσετε.
  • Να θέτετε ως σηματωρό των αγώνων σας  το «Ευ αγωνίζεσθαι» του αθλητικού ιδεώδους  και των  προσπαθειών σας την ποιότητα
  • Να ζείτε με αξιοπρέπεια έχοντας «πάντα ανοιχτά και άγρυπνα τα μάτια της ψυχής σας», κατά τον Εθνικό μας ποιητή  και όταν φεύγετε από κάπου οι ενέργειές σας να είναι τέτοιες που θα σας κάνουν να φεύγετε με ψηλά το κεφάλι, γιατί θα έχετε πράξει το δέον, το ωφέλιμο
  • Να θέτετε εφικτούς στόχους, κάνοντας απολογισμούς και θέτοντας στους εαυτούς σας ερωτήματα  σαν τους Πυθαγόρειους όταν  τελείωνε η μέρα:  τι έπραξα; πού έσφαλα; τι έπρεπε να κάνω και δεν το έκανα;
  • Να υιοθετήσετε τη διά Βίου εκπαίδευση, αίτημα των καιρών μας για να ανανεώνετε διαρκώς τον επαγγελματικό σας εξοπλισμό
  • Φυλάξτε για πάντα στην καρδιά σας όλες τις καλές στιγμές. Να γράφετε στην πέτρα ότι θέλετε να μείνει για πάντα και ό,τι δυσάρεστο θέλετε να ξεχάσετε γράψτε το στην άμμο.
  • Κάντε όνειρα, βάλτε στόχους  και  παλέψτε γι? αυτά με αρχές και ιδανικά, ενθυμούμενοι πάντα αυτό που είχε πει ο Ελύτης « με ένα καράβι, μια θάλασσα και μια ελιά ξαναχτίζω την Ελλάδα»
  • Και όντας απόφοιτοι να θυμάστε ότι τούτο το σχολείο σας δίδαξε ότι οι καλές δουλειές είναι συλλογικές και ότι το  «εμείς» είναι σημαντικότερο από το «εγώ».
  • Να θυμάστε επίσης ότι θα είμαστε πολύ υπερήφανοι όλοι οι δάσκαλοί σας, όταν μαθαίνουμε ότι διαπρέπετε στον τομέα στον οποίο ο καθένας θα επιλέξει. Άλλωστε αυτός είναι και ο ορισμός του πετυχημένου δασκάλου: να ποιεί στους μαθητές του ήθος και οι μαθητές  να τον ξεπερνούν στη γνώση και στις ικανότητες.

Προσωπικά είμαι πολύ περήφανη για σας. Να ξέρετε ότι στα 27 χρόνια της εκπαιδευτικής μου πορείας και στα όσα μου απομένουν θα έχετε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου και στη θύμησή μου! Κι αν κάποιες φορές σας μίλησα έντονα ή σας μάλωσα, το έκανα από αγάπη και ενδιαφέρον για σας. Γιατί σας έβλεπα  ως παιδιά μου.

Μια διευρυμένη οικογένεια ήμασταν τρία χρόνια τώρα. 65 παιδιά, 65 αγκαλιές, 65 παιδιά μια αγκαλιά μέσα στην καρδιά. Οι δάσκαλοί σας Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τις εμπειρίες που μας δώσατε, για τις ψυχικές δυνάμεις  που μας  βοηθήσατε να ανακαλύψουμε, για τη δύναμη που μας  δίνατε να παλεύουμε για σας.

Σήμερα κλείνει ένας κύκλος τριών χρόνων και σήμερα επιτυγχάνεται η ολοκλήρωση τούτου του σχολείου, αποχαιρετώντας τους πρώτους απόφοιτους. Από τον Σεπτέμβριο ξεκινά ένας νέος κύκλος, στον οποίο άλλοι μαθητές θα είναι οι πρωταγωνιστές. Όποιοι και είναι οι πρωταγωνιστές σε διοικητικό,  εκπαιδευτικό ή μαθητικό δυναμικό χρειάζεται να θυμόμαστε πώς ξεκίνησε τούτο το σχολείο, πού έφθασε και ότι πρέπει να θέσει τον πήχη πιο ψηλά, πετυχαίνοντας ακόμη περισσότερες διακρίσεις, σύμφωνα άλλωστε και με το moto του σχολείου μας που δεν είναι άλλο από το CITIUS, ALTIUS, FORTIUS.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς, αγαπητοί μου γονείς, εσάς  οι οποίοι, ειδικά την πρώτη χρονιά  μου εμπιστευτήκατε  τα παιδιά σας. Ευχαριστώ για την εκτίμηση, το σεβασμό και τη συνεργασία. Ευχαριστώ τον κ Πανάκια και τον κ Αθανασόπουλο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες ?εκπαιδευτικούς για την εποικοδομητική συνεργασία και αυτούς που είναι σήμερα εδώ αλλά και εκείνους οι οποίοι ήταν εδώ την πρώτη χρονιά. Ευχαριστώ για το αποτέλεσμα της αποψινής βραδιάς την κ. Σάρρα, την κ. Σκεπετάρη και την κ. Μιχοπάνου, οι οποίες επιμελήθηκαν την τελετή αποφοίτησης. Ευχαριστώ τα παιδιά της Β΄ και Α΄ Λυκείου που σήμερα είναι εδώ και θα κάνουν  ένα μικρό αφιέρωμα στους απόφοιτους, παίρνοντας τη σκυτάλη από αυτούς και συνεχίζοντας με την ίδια διάθεση και δυναμικότητα, μιμούμενοι τα θετικά και αποποιούμενοι  τα αρνητικά των πρώτων απόφοιτων.

 

ΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΟΡΓΟΤΑΞΙΔΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΜΑΣ,

 ΟΥΡΙΟΣ Ο ΑΝΕΜΟΣ

ΔΙΑΒΑΤΑΡΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ ΜΑΣ, ΠΕΤΑΞΤΕ  

ΘΑ ΣΑΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΑΓΑΠΗ

 ΝΑ ΜΑΣ ΘΥΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΚΤΙΜΑΤΕ ΩΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΣΑΣ

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

 

Απρ 11 2017

Ομιλία Ευαισθητοποίησης για ΑΜΕΑ

ameaΤην Παρασκευή 31-03-2017 επισκέφτηκε το σχολείο μας ο κ. Λαούνης Χρήστος που ανήκει στον Σύλλογο Ατόμων Με Αναπηρίες της Περιφερειακής Ενότητας Αιτ/νίας «Απόστολος Λουκάς», ο οποίος μίλησε στους μαθητές του σχολείου μας για θέματα που αφορούν τους ανθρώπους με αναπηρίες. Η ομιλία του ήταν συγκινητική και ωφέλιμη για τα παιδιά αφού έθιξε κυρίως θέματα που αφορούν τους τρόπους συμπεριφοράς μας  απέναντι στους ανθρώπους αυτούς που έχουν ίσα δικαιώματα με όλους μας αλλά τόνισε επίσης και το θέμα του εθελοντισμού για οποιοδήποτε οργανωτικό θέμα που μπορεί να διευκολύνει τη ζωή αυτών των ανθρώπων. Τον ευχαριστούμε πολύ!

Δείτε αποσπάσματα από την ομιλία του εδώ.

 

 

Νοε 28 2016

Μιλώντας για τις εξαρτήσεις

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤην Παρασκευή, 25-11-2016, επισκέφτηκε το σχολείο μας η κα. Λαμπρινή Τραυλού, Ψυχολόγος, από το κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων  «Οδυσσέας» και μας μίλησε για τις εξαρτήσεις. Απευθύνθηκε στους μαθητές της Α” Λυκείου, τους έδωσε τον ορισμό της εξάρτησης, πως η ουσία γίνεται αυτοσκοπός και ότι υπάρχουν κριτήρια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να χαρακτηριστεί ένας άνθρωπος εξαρτημένος. Επίσης τους μίλησε για το ποιες ουσίες είναι νόμιμες και ποιες παράνομες, ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν στη χρήση και στην εξάρτηση καθώς και ποιες είναι οι συνέπεις του καπνίσματος. Την ευχαριστούμε πολύ για την τόσο κατατοπιστική και ωφέλιμη παρουσίαση του θέματος της.

 

Σεπ 11 2016

Έναρξη σχολικής χρονιάς 2016-2017

Η εναρκτήρια ομιλία της διευθύντριας του 6ου ΓΕΛ Αγρινίου κα. Μπεκούλη Ευδοξίας:

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Αξιότιμοι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του 6ου ΓΕΛ Αγρινίου

Αγαπημένα  μου παιδιά

 

Βασική ιδέα σε όλο το έργο του Αριστοτέλη είναι ότι κάθε φυσικό ον από τη στιγμή της γέννησής του θα ακολουθήσει μια συγκεκριμένη πορεία, η οποία θα οδηγήσει στην τελείωσή του. Για το μεγάλο φιλόσοφο η ανατροφή τω παιδιών, η παιδεία των ανθρώπων έχει μεγάλη σημασία και θεωρεί ότι όποιος έχει καλή εκπαίδευση μπορεί να κρίνει σωστά τα πράγματα, να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που πρέπει και να αποκτήσει ηθικές αρετές.

Μεταφέροντας τις ιδέες ?απόψεις αυτές στο σύγχρονο σχολείο, ανακαλύπτουμε τη διαχρονικότητά τους. Και πρώτα-πρώτα η δημιουργία ενός σχολείου είτε σε άψυχο υλικό που αφορά στην περιουσία του (θρανία, τεχνολογικός εξοπλισμός, καθίσματα) είτε σε έμψυχο υλικό (εκπαιδευτικοί και μαθητές ) συντελείται σταδιακά.

Έτσι το σχολείο μας , το 6ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου λειτουργώντας για Τρίτη συνεχή χρονιά έφθασε στην ολοκλήρωσή του με δυναμικό 230 μαθητές και 19 εκπαιδευτικούς. Και αναφέρουμε τη λέξη ολοκλήρωση και όχι τελείωση, γιατί αυτή θα έρθει σταδιακά, μετά από χρόνια και με αρκετή δουλεία και από τα δύο μέρη του ανθρώπινου δυναμικού που αναφέρθηκε προηγουμένως.  Και τούτο γιατί ο αριστοτελικός όρος  τελείωση συνδέεται και με την εκπαίδευση που κάποιος θα έχει. Αποτελεί βαθιά μας επιθυμία οι πρώτοι μαθητές που θα αποφοιτήσουν τον Ιούνιο του 2017 από το σχολείο μας αλλά και εκείνοι που θα ακολουθήσουν να διέπονται όχι μόνο από ξερές επιστημονικές  γνώσεις, οι οποίοι θα αποκτούν πτυχία- τα οποία βέβαια είναι πολύ καλά για την προσωπική τους ανάπτυξη και επαγγελματική τους εξέλιξη- αλλά θα διαθέτουν και ηθικές αρετές, όπως καλοσύνη, τιμιότητα εντιμότητα, δικαιοσύνη, θα προστατεύουν τους αδύναμους, θα εμφορούνται από σεβασμό προς το συνάνθρωπο και γενικά θα έχουν αυτό που ο απλός λαός αποκαλεί μόρφωση.

Όλα αυτά συντελούνται στο χώρο του σχολείου μας όχι μόνο γιατί τηρούνται τα δεδομένα των αναλυτικών προγραμμάτων, αλλά και γιατί μέσα από διάφορες δράσεις (θεατρικές, συμμετοχή σε διαγωνισμούς) και εκδηλώσεις με κοινωνική ευαισθησία καταβάλλεται προσπάθεια να επιτευχθεί η πλήρη κοινωνικοποίηση των μαθητών μας και η διαμόρφωση μιας υγιούς -πνευματικά και ψυχικά- προσωπικότητας, και τούτο γιατί  η φροντίδα της εφηβικής ψυχής θέλει και τρόπο αλλά και  κόπο.

Φυσικά σε όλες αυτές τις προσπάθειες έχουμε μαζί μας τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής,  το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, τους οποίους και διαβεβαιώνουμε ότι στοχεύουμε στο καλύτερο  για τα παιδιά τους και τους αυριανούς πολίτες.

Με τις λίγες αυτές σκέψεις σας καλωσορίζω  όλους- εκπαιδευτικούς και μαθητές- μετά τη δίμηνη ξεκούραση, εύχομαι καλή δύναμη στον αγώνα που ο καθένας θα κάνει, ανάλογα με τη θέση που κατέχει. Ιδιαίτερα  υποδεχόμαστε τους μαθητές της Α΄ Λυκείου, στους οποίους οφείλεται και η ολοκλήρωσή μας. Αποτείνομαι στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου και σας διαβεβαιώνω ότι, αν δουλέψετε με μέθοδο και πρόγραμμα, θα ανακαλύψετε λανθάνουσες δυνάμεις μέσα σας, τις οποίες μπορείτε από «εν δυνάμει» να τις μετατρέψετε σε «ενεργεία» και να είστε σίγουροι ότι θα πετύχετε το καλύτερο για τον εαυτό σας. Τέλος στους μαθητές της Β΄ Λυκείου, ως συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις δύο τάξεις εύχομαι ότι με τις ενέργειές σας, την άψογη συμπεριφορά σας, με την επιθυμία σας για γνώση, με μεγαλύτερη διάθεση από πέρυσι θα θέσετε τις βάσεις για του χρόνου, ώστε του χρόνου να καρπωθείτε επιτυχίες. θα πρέπει να κάνετε την προθέρμανση για να χρησιμοποιήσουμε αθλητικούς όρους

Καλή Σχολική Χρονιά σε όλους με Υγεία

 

Δεκ 04 2015

Ευχαριστήρια επιστολή από το 6ο ΓΕΛ Αγρινίου στην Κιβωτό

thank-you_311382010

Για να διαβάσετε την ευχαριστήρια επιστολή για τη χορηγία αθλητικών στολών που έστειλε το 6ο ΓΕΛ Αγρινίου στον Βρεφονηπιακό Σταθμό- Νηπιαγωγείο «Κιβωτός» πατήστε εδώ.

 

 

Οκτ 18 2015

Έναρξη σχολικής χρονιάς 2015-16

Καλή μας Σχολική Χρονιά!

Η εναρκτήρια ομιλία της διευθύντριας του 6ου ΓΕΛ Αγρινίου κα. Μπεκούλη Ευδοξίας

 

«Αξιότιμοι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του 6ου ΓΕΛ Αγρινίου
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Αγαπημένοι μου μαθητές
Δοκεί η παιδεία και τούτο πάντες ομολογούσιν, ημερούν τας ψυχάς αφαιρούσα το θηριώδες και άγνωμον
Θεόφραστος, 372-287 π.Χ., Αρχαίος φιλόσοφος, συνεχιστής του Αριστοτέλη
Που σημαίνει «Φαίνεται ότι η παιδεία και αυτό όλοι το παραδέχονται ότι ημερώνει τις ψυχές, γιατί αφαιρεί από αυτές την αγριότητα και την ανοησία/απερισκεψία».
H παραπάνω φράση δηλοι την αξία της παιδείας και της αγωγής και ένας χώρος στον οποίο οι νέοι αποκτούν τους καρπούς των προαναφερόμενων εννοιών είναι και το σχολείο. Σε κάθε χώρα περισσότερο ή λιγότερο αναπτυγμένη, όποια κι είναι η οικονομική κατάσταση των παιδιών ή οι συνθήκες μάθησης, το σχολείο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των μαθητών, γεγονός που αποδεικνύει τη σημαντικότητα του θεσμού αυτού, που υφίστανται από την αρχαία εποχή μαζί με αυτόν της οικογένειας, θεσμός που αναπροσαρμόζεται συνεχώς στις εκάστοτε κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Η διαχρονική ύπαρξη του σχολείου αποδεικνύει την αξία του στην επίδραση που ασκεί στην ψυχική υγεία του παιδιού, στην κοινωνικότητά του και στη μελλοντική επαγγελματική του ταυτότητα.
Το σχολείο δίνει στους νέους κατευθύνσεις, οράματα, ελπίδες. Είναι η αφύπνιση συνειδήσεων και η έμπνευση για κάτι καλύτερο. Είναι εκκολαπτήριο ελεύθερων και δημιουργικών ανθρώπων, νέων που τους δίνεται η δυνατότητα να σκέφτονται και να εκφράζονται ελεύθερα.
Σημαντική επίδραση ασκεί το σχολείο στον τομέα της κοινωνικοποίησης του παι¬διού με το να απαιτεί από όλα τα παιδιά να προσαρμοστούν στα δικά του μέτρα και στους κανόνες που αυτό θέτει. Το σχολείο που λειτουργεί καλά μπορεί να βοηθήσει όλα τα παιδιά να αναπτύξουν περισσότερο τις κοινωνικές τους ικανότητες, μέσω της ανάπτυξης προγραμμάτων και το δικό μας σχολείο, όπως τουλάχιστον απέδειξε πέρυσι από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του συμμετέχει σε αυτά. Συγκεκριμένα πέρυσι στο σχολείο μας υλοποιήθηκαν 3 πολιτιστικά προγράμματα, 1 Αγωγής υγείας, στα πλαίσια των οποίων πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με ειδικούς, εκδρομές ψυχωφελούς χαρακτήρα, διδακτικές επισκέψεις, ανέβασμα θεατρικής παράστασης , με την οποία άνοιξε την αυλαία του το 6ο Μαθητικό Θεατρικό Φεστιβάλ. Ένα σχολείο, που όπως είχαμε υποσχεθεί πέρυσι τέτοια μέρα ότι θα είναι ανοικτό στην κοινωνία. Το υποσχεθήκαμε και το υλοποιήσαμε!
Τα παραπάνω μπορούν να επιτευχθούν με τη στήριξη των δασκάλων, των εκπαιδευτικών, οι οποίοι οδηγούν τους μαθητές στο κατώφλι του μυαλού τους, σύμφωνα με τον ποιητή και φιλόσοφο Χαλίλ Γκιμπράν, και με τέτοιους εκπαιδευτικούς στελεχώνεται σιγά σιγά το σχολείο μας. Εκπαιδευτικούς που θα εξηγούν, θα δείχνουν, θα εμπνέουν και που όταν αποφοιτήσετε θα τους θυμάστε για όλη σας τη ζωή.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο η συνεργασία του διδακτικού προσωπικού με τους γονείς είναι δεδομένη! Κοινή μας επιθυμία η βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές, στα παιδιά που η πολιτεία και εσείς οι γονείς εμπιστεύεστε στα χέρια μας για να τους μεταλαμπαδεύσουμε γνώσεις, δεξιότητες, ιδανικά και αξίες! Όλοι μαζί θα κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε για να ξεπεράσουμε κάθε αδυναμία και να βελτιωθούμε όσο περισσότερο μπορούμε!
Είμαι από τους εκπαιδευτικούς που πιστεύουν στη δύναμη του δασκάλου, όμως πολύ περισσότερο πιστεύω στη δύναμη του πνεύματος, στη θέληση, στη δημιουργικότητα του μαθητή, δηλαδή σε σας.
Παιδιά μου, από τον καθένα ξεχωριστά από σας εξαρτάται η καλή ή κακή επίδοσή σας, μην ψάχνετε να βρείτε δικαιολογίες, όταν δεν ανταποκριθείτε όπως θα θέλατε σε ένα διαγώνισμα. Προσπαθείστε να εντοπίσετε τις αδυναμίες σας, το λάθος τρόπο με τον οποίο ενδεχομένως διαβάζετε. Αν ενεργήσετε έτσι θα αποκτήσετε αυτογνωσία και θα ενδυναμώσετε την αυτοπεποίθησή σας.
Και αν θα μπορούσα σήμερα, κοιτάζοντας τα μεγάλα και τα μικρά παιδιά μου να διατυπώσω κάποιες προτάσεις-συμβουλές για την εξέλιξή σας θα ήταν σύντομα οι ακόλουθες:
? Να διακατέχεστε από πάθος και αποφασιστικότητα για να βρείτε τον τρόπο της πραγματοποίησης νέων και διαφορετικών ιδεών.
? Ποτέ μην αρκείστε στην πρώτη σας καλή ιδέα. Να προσπαθείτε συνεχώς να βρείτε μία καλύτερη.
? Να έχετε υπομονή και εγκαρτέρηση απέναντι σε κάθε εναντιότητα. Ενδεικτικά θα αναφερθώ στον Tomas Edison, τον Αμερικανό εφευρέτη του μικρόφωνου, του φωνόγραφου, του ηλεκτρικού λαμπτήρα, ο οποίος υλοποίησε 3000 διαφορετικές ιδέες για συσκευές φωτισμού προτού τις αξιολογήσει για την πρακτικότητα και την ωφελιμότητά τους. Και το λέω αυτό γιατί πέρυσι ως νεοσύστατο σχολείο αντιμετωπίσαμε ποικίλες δυσκολίες, κάποιες φορές λυγίσαμε αλλά δεν πέσαμε. Στις δύσκολες στιγμές χαλυβδώναμε την ψυχή μας και με τη διαμόρφωση καλού σχολικού κλίματος, τη συνεργασία, την επικοινωνία, τη βοήθεια του θεού αγωνιζόμασταν και παλεύαμε τις εναντιότητες. Και εδώ πρέπει να υπογραμμίσω την υπευθυνότητα και την ωριμότητα με την οποία εσείς , παιδιά μου της Β΄ Λυκείου στηρίξατε το σχολείο με τη συμμετοχή σας σε δράσεις, με το να διατηρείτε το χώρο καθαρό, στοιχείο που δεσμεύει εσάς αλλά και τα νεόφερτα παιδιά
? Να κάνετε κινήσεις που θα σας καταστήσουν δημιουργούς. Όταν παράγουμε ιδέες ενεργοποιούμε αδρανείς μέχρι την ώρα εκείνη νευρικές συνάψεις που γυρίζουν τον εγκέφαλό σου από το off στο on. Όταν συλλαμβάνουμε ιδέες αναγκάζουμε τον εγκέφαλό μας να αυξήσει την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων του. Όσο πιο πολύ προσπαθείτε να συλλάβετε καινούριες ιδέες τόσο πιο δραστήριος γίνεται ο εγκέφαλός σας και τόσο πιο δραστήριοι γίνεστε κι εσείς, που είναι και το ζητούμενο.
? Τέλος, μην ξεχάσετε να γράψετε το όνειρό σας με μεγάλα γράμματα και να το κολλήσετε πάνω από το γραφείο σας. Πρέπει να βλέπετε κάθε μέρα το στόχο σας. Έτσι θα θυμάστε γιατί κουράζεστε και γιατί προσπαθείτε. Να θυμίζετε στον εαυτό σας τακτικά ότι δικαιούστε καλύτερη τύχη.
Με αυτές τις σκέψεις, αγαπητά μου παιδιά, σας καλωσορίζω σήμερα. Ιδιαίτερα καλωσορίζω τα παιδιά της Α΄ Λυκείου, τα οποία και υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά και με την αγκαλιά και την καρδιά μας ανοιχτή! Παιδιά μου, καλώς ήλθατε στη νέα σας εκπαιδευτική οικογένεια!
Εύχομαι να έχουμε όλοι μια καλή σχολική χρονιά με υγεία πρωτίστως, με διάθεση για δουλειά, ενεργητική, δημιουργική, θετική και αισιόδοξη σκέψη.»

Σεπ 11 2014

Έναρξη σχολικής χρονιάς 2014-2015

Η εναρκτήρια ομιλία της διευθύντριας του 6ου ΓΕΛ Αγρινίου κα. Μπεκούλη Ευδοξίας:

κ. Δήμαρχε,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Αγαπητοί γονείς
Αγαπημένα μου παιδιά, μαθητές του  νεοϊδρυθέντος 6ου Γενικού Λυκείου Αγρινίου,

 

Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ? αγαθά φέρει. (μτφρ: η μόρφωση, όπως ακριβώς μια εύφορη γη, φέρνει όλα τα καλά) υπογραμμίζει ο  φιλόσοφος Σωκράτης  και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος,  Αμερικανός πολιτικός  και συγγραφέας τονίζει «Μια επένδυση στη μόρφωση αποδίδει τον καλύτερο τόκο» και νομίζω ότι και εμείς σήμερα θα συμφωνούσαμε μαζί τους.

Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω κανέναν από τους τομείς προσφοράς του κράτους προς το κοινωνικό σύνολο, θα τολμούσα να πω ότι ο χώρος της παιδείας είναι από τους σημαντικότερους, αν όχι ο σημαντικότερος, γιατί αποτελεί το παρόν και το μέλλον της χώρας. Η διάπλαση των παιδιών, η μάθηση, η αγωγή και η παιδεία με την ευρύτερη έννοια δεν είναι έργο εύκολο, αλλά γεμάτο μόχθο, προσπάθεια, ένταση, προσοχή και καταβολή δυνάμεων. Απαιτεί τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης κι ανεξάντλητης αγάπης στο παιδί. Πολύτροπο, πολύμοχθο και επίμονο το έργο της παιδείας, της αγωγής και της μάθησης. Αξίζει όμως τον κόπο για κάθε προσπάθεια μας.

Σήμερα αρχίζει μια ακόμη σχολική χρονιά με τις ελπίδες και τις ανησυχίες μαθητών, δασκάλων  και γονέων για ένα καλύτερο μέλλον, γεμάτο προκοπή και πρόοδο.

Εμείς οι δάσκαλοι σας, σας υποδεχόμαστε με χαρά και ενθουσιασμό στο νεοσύστατο 6ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου για να σας χαρίσουμε από τη δική μας ψυχή τα καλύτερα εφόδια και να σας καθοδηγήσουμε με επιτυχία στο θεάρεστο έργο της παιδείας. Στο χώρο αυτό από σήμερα το πρωί και κάθε εργάσιμη ημέρα θα αρχίζει η καθημερινή εργασία μας. Με ανανεωμένες δυνάμεις από τις διακοπές του καλοκαιριού, με σκέψη καθαρή, υπομονή, αγάπη, πνεύμα και σώμα πρόθυμο θα έχουμε μια νέα αρμονική συνεργασία, για να αξιοποιούμε δημιουργικά κάθε ώρα εργασίας και να κάνουμε τη σχολική ζωή πηγή γνώσης και αληθινής δημιουργίας. Εμείς οι εκπαιδευτικοί του σχολείου με επιδεξιότητα, μεθοδικότητα, εργατικότητα και προπαντός αγάπη για σας παιδιά μου, και το έργο μας, θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία στον προορισμό μας. Έχουμε  ως όπλο μας την πίστη και την αφοσίωση στην αποστολή μας, τη συνέπεια και την επιστημονική μας κατάρτιση.

 

Κύριε Δήμαρχε,

Η αύξηση του πληθυσμού της πόλης του Αγρινίου και του μαθητικού δυναμικού στα σχολεία της πόλης οδήγησαν καλώς ?κατά την γνώμη της ομιλούσας- στην ανάγκη δημιουργίας και λειτουργίας μιας νέας σχολικής μονάδας, του 6ου Γενικού Λυκείου Αγρινίου. Καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού οι εργασίες ήταν πυρετώδεις για την ανακαίνιση του κτηρίου. Ήδη το σχολείο έχει εξοπλιστεί μερικώς από τον αρμόδιο Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων και από την απερχόμενη Σχολική Επιτροπή. Και μέσα σε δέκα μέρες κατορθώσαμε να γιορτάζουμε σήμερα το άνοιγμα αυτού του σχολείου. Είμαστε σε θέση να μοιράσουμε βιβλία, να μπουν οι μαθητές στις τάξεις, να γνωρίσουν και να περιηγηθούν στο χώρο και να λειτουργήσουμε αύριο με 4ωρο πρόγραμμα. Ωστόσο οι ελλείψεις είναι αρκετές, τις οποίες και γνωρίζετε με κάθε λεπτομέρεια, καθώς επισκεφθήκατε ο ίδιος το χώρο πριν από κάποιες μέρες. Και σήμερα, αν και το πρόγραμμά σας είναι φορτωμένο και γνωρίζω καλά ότι υπήρχαν ανειλημμένες υποχρεώσεις, ωστόσο βρίσκεστε εδώ σήμερα, την  πρώτη μέρα  λειτουργίας του σχολείου, δείχνοντας την ευαισθησία σας και τη στήριξή σας για τη νέα αυτή εκπαιδευτική μονάδα και τους μαθητές της.

Όμως τα κενά και οι δυστοκίες που δημιουργούνται από την κεντρική διοίκηση στην εκπαίδευση, καλείται να το καλύψει η τοπική αυτοδιοίκηση και  η Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και στην καθημερινή στήριξη για τη  λειτουργία της παρούσης  σχολικής μονάδας σε μια περίοδο ισχνών αγελάδων για το κεντρικό κράτος αλλά και τους Δήμους. Ελπίζουμε, κύριε Δήμαρχε, η νέα δημοτική αρχή να βοηθήσει  οικονομικά  και να στηρίξει τούτο το σχολείο, το οποίο θα είναι ανοικτό στην κοινωνία.

Παρόλες τις δυσκολίες που αναφύονται καθημερινά και που πολύ σωστά η λαϊκή σοφία ορίζει «Κάθε αρχή και δύσκολη» είμαστε αισιόδοξοι ότι με καλή θέληση, διάθεση για προσφορά, με υπομονή, με αγαστή συνεργασία, με πολύ δουλειά, με ένα κοινό στόχο κοιτώντας στα μάτια τους 65 μαθητές του σχολείου να τους δοθεί ό,τι καλύτερο για να ανταποκριθούν με επιτυχία στους προσωπικούς τους στόχους σε ένα ανταγωνιστικό και απαιτητικό εκπαιδευτικό σύστημα. Είμαστε σίγουροι ότι  θα στηθεί  ένα σχολείο που δε θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τα άλλα σχολεία της πόλης.

 

Αγαπητοί γονείς

Για να γίνει αποδοτικότερο το έργο του σχολείου, απαιτείται η αγαστή συνεργασία μαζί σας. Σεις είστε οι πρώτοι φυσικοί παιδαγωγοί του παιδιού. Πρώτοι δημιουργείτε εσείς και συνεχίζουμε ύστερα εμείς. Συμπαρασταθείτε με όλες τις δυνάμεις σας στις προσπάθειες των εκπαιδευτικών και των μαθητών του νεοιδρυθέντος σχολείου για να συντελέσουμε από κοινού αποφασιστικά στην ψυχοσωματική εξέλιξη, στον πλουτισμό των γνώσεων, στην ηθική συγκρότηση, στη συναισθηματική ανάπτυξη, στην ψυχική ισορροπία, στη σωματική υγεία και στη διαμόρφωση ισχυρών χαρακτήρων.

 

Ας μου επιτραπεί να κλείσω απευθυνόμενη στα παιδιά. Άλλωστε ο πατήρ Παίσιος έλεγε: «Ευτυχισμένοι οι γονείς που έχουν πολλά παιδιά, μα πιο ευτυχισμένοι είναι οι εκπαιδευτικοί, γιατί έχουν τα περισσότερα»

 

Αγαπημένοι μου μαθητές,

Σημαντικό για την κατάκτηση της γνώσης παίζουν δυο ρήματα, που πρέπει ως μαθητές να χρησιμοποιείτε κάθε φορά που δυσανασχετείτε ή που κάμπτεσθε από την προσπάθεια που θα καταβάλλετε. Δυο λέξεις που θα σας ενθαρρύνουν και θα σας τροφοδοτούν  με νέες δυνάμεις. Δυο λέξεις που θα κάνουν ακόμη πιο συνειδητή την επιλογή σας να προτιμήσετε το δύσκολο, κακοτράχαλο και ανηφορικό μονοπάτι της γνώσης από το εύκολο, εύβατο και κατηφορικό της άγνοιας. Οι μαγικές λέξεις «ΘΕΛΩ» και «ΜΠΟΡΩ» κλείνουν μέσα τους όλη εκείνη την ενεργητικότητα που θα σας βοηθήσουν να σφυγμομετρήσετε τις δυνάμεις σας. Έτσι, αγαπητέ μαθητή

Αν μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη σε σένα

όταν όλοι αμφιβάλλουν για τις δυνάμεις σου

Αν μπορείς να περιμένεις

                   αλλά να μη βαρεθείς περιμένοντας

Αν μπορείς να ονειρεύεσαι

                   αλλά να σχηματίζεις με τα? όνειρά σου έναν σκοπό

Αν μπορείς να σκέπτεσαι,

αλλά να μη σχηματίζεις με τις σκέψεις σου  ένα «κενό» είδωλο

Αν μπορείς να διατάξεις την καρδιά, τα νεύρα, τις επιθυμίες  σου

να σε υπακούσουν

ΤΟΤΕ

??..ΣΥΝΕΧΙΖΕ Δικιά σου θα? ναι η γη  μ? όλα της τα κάστρα!

Σας καλωσορίζουμε στο νέο σχολείο της πόλης μας  και ευχόμαστε

Καλή Σχολική Χρονιά σε όλους με Υγεία, δουλειά  και διάθεση προσφοράς !