»

Σεπ 11 2014

Έναρξη σχολικής χρονιάς 2014-2015

Η εναρκτήρια ομιλία της διευθύντριας του 6ου ΓΕΛ Αγρινίου κα. Μπεκούλη Ευδοξίας:

κ. Δήμαρχε,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Αγαπητοί γονείς
Αγαπημένα μου παιδιά, μαθητές του  νεοϊδρυθέντος 6ου Γενικού Λυκείου Αγρινίου,

 

Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ? αγαθά φέρει. (μτφρ: η μόρφωση, όπως ακριβώς μια εύφορη γη, φέρνει όλα τα καλά) υπογραμμίζει ο  φιλόσοφος Σωκράτης  και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος,  Αμερικανός πολιτικός  και συγγραφέας τονίζει «Μια επένδυση στη μόρφωση αποδίδει τον καλύτερο τόκο» και νομίζω ότι και εμείς σήμερα θα συμφωνούσαμε μαζί τους.

Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω κανέναν από τους τομείς προσφοράς του κράτους προς το κοινωνικό σύνολο, θα τολμούσα να πω ότι ο χώρος της παιδείας είναι από τους σημαντικότερους, αν όχι ο σημαντικότερος, γιατί αποτελεί το παρόν και το μέλλον της χώρας. Η διάπλαση των παιδιών, η μάθηση, η αγωγή και η παιδεία με την ευρύτερη έννοια δεν είναι έργο εύκολο, αλλά γεμάτο μόχθο, προσπάθεια, ένταση, προσοχή και καταβολή δυνάμεων. Απαιτεί τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης κι ανεξάντλητης αγάπης στο παιδί. Πολύτροπο, πολύμοχθο και επίμονο το έργο της παιδείας, της αγωγής και της μάθησης. Αξίζει όμως τον κόπο για κάθε προσπάθεια μας.

Σήμερα αρχίζει μια ακόμη σχολική χρονιά με τις ελπίδες και τις ανησυχίες μαθητών, δασκάλων  και γονέων για ένα καλύτερο μέλλον, γεμάτο προκοπή και πρόοδο.

Εμείς οι δάσκαλοι σας, σας υποδεχόμαστε με χαρά και ενθουσιασμό στο νεοσύστατο 6ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου για να σας χαρίσουμε από τη δική μας ψυχή τα καλύτερα εφόδια και να σας καθοδηγήσουμε με επιτυχία στο θεάρεστο έργο της παιδείας. Στο χώρο αυτό από σήμερα το πρωί και κάθε εργάσιμη ημέρα θα αρχίζει η καθημερινή εργασία μας. Με ανανεωμένες δυνάμεις από τις διακοπές του καλοκαιριού, με σκέψη καθαρή, υπομονή, αγάπη, πνεύμα και σώμα πρόθυμο θα έχουμε μια νέα αρμονική συνεργασία, για να αξιοποιούμε δημιουργικά κάθε ώρα εργασίας και να κάνουμε τη σχολική ζωή πηγή γνώσης και αληθινής δημιουργίας. Εμείς οι εκπαιδευτικοί του σχολείου με επιδεξιότητα, μεθοδικότητα, εργατικότητα και προπαντός αγάπη για σας παιδιά μου, και το έργο μας, θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία στον προορισμό μας. Έχουμε  ως όπλο μας την πίστη και την αφοσίωση στην αποστολή μας, τη συνέπεια και την επιστημονική μας κατάρτιση.

 

Κύριε Δήμαρχε,

Η αύξηση του πληθυσμού της πόλης του Αγρινίου και του μαθητικού δυναμικού στα σχολεία της πόλης οδήγησαν καλώς ?κατά την γνώμη της ομιλούσας- στην ανάγκη δημιουργίας και λειτουργίας μιας νέας σχολικής μονάδας, του 6ου Γενικού Λυκείου Αγρινίου. Καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού οι εργασίες ήταν πυρετώδεις για την ανακαίνιση του κτηρίου. Ήδη το σχολείο έχει εξοπλιστεί μερικώς από τον αρμόδιο Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων και από την απερχόμενη Σχολική Επιτροπή. Και μέσα σε δέκα μέρες κατορθώσαμε να γιορτάζουμε σήμερα το άνοιγμα αυτού του σχολείου. Είμαστε σε θέση να μοιράσουμε βιβλία, να μπουν οι μαθητές στις τάξεις, να γνωρίσουν και να περιηγηθούν στο χώρο και να λειτουργήσουμε αύριο με 4ωρο πρόγραμμα. Ωστόσο οι ελλείψεις είναι αρκετές, τις οποίες και γνωρίζετε με κάθε λεπτομέρεια, καθώς επισκεφθήκατε ο ίδιος το χώρο πριν από κάποιες μέρες. Και σήμερα, αν και το πρόγραμμά σας είναι φορτωμένο και γνωρίζω καλά ότι υπήρχαν ανειλημμένες υποχρεώσεις, ωστόσο βρίσκεστε εδώ σήμερα, την  πρώτη μέρα  λειτουργίας του σχολείου, δείχνοντας την ευαισθησία σας και τη στήριξή σας για τη νέα αυτή εκπαιδευτική μονάδα και τους μαθητές της.

Όμως τα κενά και οι δυστοκίες που δημιουργούνται από την κεντρική διοίκηση στην εκπαίδευση, καλείται να το καλύψει η τοπική αυτοδιοίκηση και  η Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και στην καθημερινή στήριξη για τη  λειτουργία της παρούσης  σχολικής μονάδας σε μια περίοδο ισχνών αγελάδων για το κεντρικό κράτος αλλά και τους Δήμους. Ελπίζουμε, κύριε Δήμαρχε, η νέα δημοτική αρχή να βοηθήσει  οικονομικά  και να στηρίξει τούτο το σχολείο, το οποίο θα είναι ανοικτό στην κοινωνία.

Παρόλες τις δυσκολίες που αναφύονται καθημερινά και που πολύ σωστά η λαϊκή σοφία ορίζει «Κάθε αρχή και δύσκολη» είμαστε αισιόδοξοι ότι με καλή θέληση, διάθεση για προσφορά, με υπομονή, με αγαστή συνεργασία, με πολύ δουλειά, με ένα κοινό στόχο κοιτώντας στα μάτια τους 65 μαθητές του σχολείου να τους δοθεί ό,τι καλύτερο για να ανταποκριθούν με επιτυχία στους προσωπικούς τους στόχους σε ένα ανταγωνιστικό και απαιτητικό εκπαιδευτικό σύστημα. Είμαστε σίγουροι ότι  θα στηθεί  ένα σχολείο που δε θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τα άλλα σχολεία της πόλης.

 

Αγαπητοί γονείς

Για να γίνει αποδοτικότερο το έργο του σχολείου, απαιτείται η αγαστή συνεργασία μαζί σας. Σεις είστε οι πρώτοι φυσικοί παιδαγωγοί του παιδιού. Πρώτοι δημιουργείτε εσείς και συνεχίζουμε ύστερα εμείς. Συμπαρασταθείτε με όλες τις δυνάμεις σας στις προσπάθειες των εκπαιδευτικών και των μαθητών του νεοιδρυθέντος σχολείου για να συντελέσουμε από κοινού αποφασιστικά στην ψυχοσωματική εξέλιξη, στον πλουτισμό των γνώσεων, στην ηθική συγκρότηση, στη συναισθηματική ανάπτυξη, στην ψυχική ισορροπία, στη σωματική υγεία και στη διαμόρφωση ισχυρών χαρακτήρων.

 

Ας μου επιτραπεί να κλείσω απευθυνόμενη στα παιδιά. Άλλωστε ο πατήρ Παίσιος έλεγε: «Ευτυχισμένοι οι γονείς που έχουν πολλά παιδιά, μα πιο ευτυχισμένοι είναι οι εκπαιδευτικοί, γιατί έχουν τα περισσότερα»

 

Αγαπημένοι μου μαθητές,

Σημαντικό για την κατάκτηση της γνώσης παίζουν δυο ρήματα, που πρέπει ως μαθητές να χρησιμοποιείτε κάθε φορά που δυσανασχετείτε ή που κάμπτεσθε από την προσπάθεια που θα καταβάλλετε. Δυο λέξεις που θα σας ενθαρρύνουν και θα σας τροφοδοτούν  με νέες δυνάμεις. Δυο λέξεις που θα κάνουν ακόμη πιο συνειδητή την επιλογή σας να προτιμήσετε το δύσκολο, κακοτράχαλο και ανηφορικό μονοπάτι της γνώσης από το εύκολο, εύβατο και κατηφορικό της άγνοιας. Οι μαγικές λέξεις «ΘΕΛΩ» και «ΜΠΟΡΩ» κλείνουν μέσα τους όλη εκείνη την ενεργητικότητα που θα σας βοηθήσουν να σφυγμομετρήσετε τις δυνάμεις σας. Έτσι, αγαπητέ μαθητή

Αν μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη σε σένα

όταν όλοι αμφιβάλλουν για τις δυνάμεις σου

Αν μπορείς να περιμένεις

                   αλλά να μη βαρεθείς περιμένοντας

Αν μπορείς να ονειρεύεσαι

                   αλλά να σχηματίζεις με τα? όνειρά σου έναν σκοπό

Αν μπορείς να σκέπτεσαι,

αλλά να μη σχηματίζεις με τις σκέψεις σου  ένα «κενό» είδωλο

Αν μπορείς να διατάξεις την καρδιά, τα νεύρα, τις επιθυμίες  σου

να σε υπακούσουν

ΤΟΤΕ

??..ΣΥΝΕΧΙΖΕ Δικιά σου θα? ναι η γη  μ? όλα της τα κάστρα!

Σας καλωσορίζουμε στο νέο σχολείο της πόλης μας  και ευχόμαστε

Καλή Σχολική Χρονιά σε όλους με Υγεία, δουλειά  και διάθεση προσφοράς !

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε HTML ετικετών και ιδιοτήτων: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>