«

»

Οκτ 18 2015

Έναρξη σχολικής χρονιάς 2015-16

Καλή μας Σχολική Χρονιά!

Η εναρκτήρια ομιλία της διευθύντριας του 6ου ΓΕΛ Αγρινίου κα. Μπεκούλη Ευδοξίας

 

«Αξιότιμοι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του 6ου ΓΕΛ Αγρινίου
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Αγαπημένοι μου μαθητές
Δοκεί η παιδεία και τούτο πάντες ομολογούσιν, ημερούν τας ψυχάς αφαιρούσα το θηριώδες και άγνωμον
Θεόφραστος, 372-287 π.Χ., Αρχαίος φιλόσοφος, συνεχιστής του Αριστοτέλη
Που σημαίνει «Φαίνεται ότι η παιδεία και αυτό όλοι το παραδέχονται ότι ημερώνει τις ψυχές, γιατί αφαιρεί από αυτές την αγριότητα και την ανοησία/απερισκεψία».
H παραπάνω φράση δηλοι την αξία της παιδείας και της αγωγής και ένας χώρος στον οποίο οι νέοι αποκτούν τους καρπούς των προαναφερόμενων εννοιών είναι και το σχολείο. Σε κάθε χώρα περισσότερο ή λιγότερο αναπτυγμένη, όποια κι είναι η οικονομική κατάσταση των παιδιών ή οι συνθήκες μάθησης, το σχολείο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των μαθητών, γεγονός που αποδεικνύει τη σημαντικότητα του θεσμού αυτού, που υφίστανται από την αρχαία εποχή μαζί με αυτόν της οικογένειας, θεσμός που αναπροσαρμόζεται συνεχώς στις εκάστοτε κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Η διαχρονική ύπαρξη του σχολείου αποδεικνύει την αξία του στην επίδραση που ασκεί στην ψυχική υγεία του παιδιού, στην κοινωνικότητά του και στη μελλοντική επαγγελματική του ταυτότητα.
Το σχολείο δίνει στους νέους κατευθύνσεις, οράματα, ελπίδες. Είναι η αφύπνιση συνειδήσεων και η έμπνευση για κάτι καλύτερο. Είναι εκκολαπτήριο ελεύθερων και δημιουργικών ανθρώπων, νέων που τους δίνεται η δυνατότητα να σκέφτονται και να εκφράζονται ελεύθερα.
Σημαντική επίδραση ασκεί το σχολείο στον τομέα της κοινωνικοποίησης του παι¬διού με το να απαιτεί από όλα τα παιδιά να προσαρμοστούν στα δικά του μέτρα και στους κανόνες που αυτό θέτει. Το σχολείο που λειτουργεί καλά μπορεί να βοηθήσει όλα τα παιδιά να αναπτύξουν περισσότερο τις κοινωνικές τους ικανότητες, μέσω της ανάπτυξης προγραμμάτων και το δικό μας σχολείο, όπως τουλάχιστον απέδειξε πέρυσι από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του συμμετέχει σε αυτά. Συγκεκριμένα πέρυσι στο σχολείο μας υλοποιήθηκαν 3 πολιτιστικά προγράμματα, 1 Αγωγής υγείας, στα πλαίσια των οποίων πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με ειδικούς, εκδρομές ψυχωφελούς χαρακτήρα, διδακτικές επισκέψεις, ανέβασμα θεατρικής παράστασης , με την οποία άνοιξε την αυλαία του το 6ο Μαθητικό Θεατρικό Φεστιβάλ. Ένα σχολείο, που όπως είχαμε υποσχεθεί πέρυσι τέτοια μέρα ότι θα είναι ανοικτό στην κοινωνία. Το υποσχεθήκαμε και το υλοποιήσαμε!
Τα παραπάνω μπορούν να επιτευχθούν με τη στήριξη των δασκάλων, των εκπαιδευτικών, οι οποίοι οδηγούν τους μαθητές στο κατώφλι του μυαλού τους, σύμφωνα με τον ποιητή και φιλόσοφο Χαλίλ Γκιμπράν, και με τέτοιους εκπαιδευτικούς στελεχώνεται σιγά σιγά το σχολείο μας. Εκπαιδευτικούς που θα εξηγούν, θα δείχνουν, θα εμπνέουν και που όταν αποφοιτήσετε θα τους θυμάστε για όλη σας τη ζωή.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο η συνεργασία του διδακτικού προσωπικού με τους γονείς είναι δεδομένη! Κοινή μας επιθυμία η βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές, στα παιδιά που η πολιτεία και εσείς οι γονείς εμπιστεύεστε στα χέρια μας για να τους μεταλαμπαδεύσουμε γνώσεις, δεξιότητες, ιδανικά και αξίες! Όλοι μαζί θα κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε για να ξεπεράσουμε κάθε αδυναμία και να βελτιωθούμε όσο περισσότερο μπορούμε!
Είμαι από τους εκπαιδευτικούς που πιστεύουν στη δύναμη του δασκάλου, όμως πολύ περισσότερο πιστεύω στη δύναμη του πνεύματος, στη θέληση, στη δημιουργικότητα του μαθητή, δηλαδή σε σας.
Παιδιά μου, από τον καθένα ξεχωριστά από σας εξαρτάται η καλή ή κακή επίδοσή σας, μην ψάχνετε να βρείτε δικαιολογίες, όταν δεν ανταποκριθείτε όπως θα θέλατε σε ένα διαγώνισμα. Προσπαθείστε να εντοπίσετε τις αδυναμίες σας, το λάθος τρόπο με τον οποίο ενδεχομένως διαβάζετε. Αν ενεργήσετε έτσι θα αποκτήσετε αυτογνωσία και θα ενδυναμώσετε την αυτοπεποίθησή σας.
Και αν θα μπορούσα σήμερα, κοιτάζοντας τα μεγάλα και τα μικρά παιδιά μου να διατυπώσω κάποιες προτάσεις-συμβουλές για την εξέλιξή σας θα ήταν σύντομα οι ακόλουθες:
? Να διακατέχεστε από πάθος και αποφασιστικότητα για να βρείτε τον τρόπο της πραγματοποίησης νέων και διαφορετικών ιδεών.
? Ποτέ μην αρκείστε στην πρώτη σας καλή ιδέα. Να προσπαθείτε συνεχώς να βρείτε μία καλύτερη.
? Να έχετε υπομονή και εγκαρτέρηση απέναντι σε κάθε εναντιότητα. Ενδεικτικά θα αναφερθώ στον Tomas Edison, τον Αμερικανό εφευρέτη του μικρόφωνου, του φωνόγραφου, του ηλεκτρικού λαμπτήρα, ο οποίος υλοποίησε 3000 διαφορετικές ιδέες για συσκευές φωτισμού προτού τις αξιολογήσει για την πρακτικότητα και την ωφελιμότητά τους. Και το λέω αυτό γιατί πέρυσι ως νεοσύστατο σχολείο αντιμετωπίσαμε ποικίλες δυσκολίες, κάποιες φορές λυγίσαμε αλλά δεν πέσαμε. Στις δύσκολες στιγμές χαλυβδώναμε την ψυχή μας και με τη διαμόρφωση καλού σχολικού κλίματος, τη συνεργασία, την επικοινωνία, τη βοήθεια του θεού αγωνιζόμασταν και παλεύαμε τις εναντιότητες. Και εδώ πρέπει να υπογραμμίσω την υπευθυνότητα και την ωριμότητα με την οποία εσείς , παιδιά μου της Β΄ Λυκείου στηρίξατε το σχολείο με τη συμμετοχή σας σε δράσεις, με το να διατηρείτε το χώρο καθαρό, στοιχείο που δεσμεύει εσάς αλλά και τα νεόφερτα παιδιά
? Να κάνετε κινήσεις που θα σας καταστήσουν δημιουργούς. Όταν παράγουμε ιδέες ενεργοποιούμε αδρανείς μέχρι την ώρα εκείνη νευρικές συνάψεις που γυρίζουν τον εγκέφαλό σου από το off στο on. Όταν συλλαμβάνουμε ιδέες αναγκάζουμε τον εγκέφαλό μας να αυξήσει την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων του. Όσο πιο πολύ προσπαθείτε να συλλάβετε καινούριες ιδέες τόσο πιο δραστήριος γίνεται ο εγκέφαλός σας και τόσο πιο δραστήριοι γίνεστε κι εσείς, που είναι και το ζητούμενο.
? Τέλος, μην ξεχάσετε να γράψετε το όνειρό σας με μεγάλα γράμματα και να το κολλήσετε πάνω από το γραφείο σας. Πρέπει να βλέπετε κάθε μέρα το στόχο σας. Έτσι θα θυμάστε γιατί κουράζεστε και γιατί προσπαθείτε. Να θυμίζετε στον εαυτό σας τακτικά ότι δικαιούστε καλύτερη τύχη.
Με αυτές τις σκέψεις, αγαπητά μου παιδιά, σας καλωσορίζω σήμερα. Ιδιαίτερα καλωσορίζω τα παιδιά της Α΄ Λυκείου, τα οποία και υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά και με την αγκαλιά και την καρδιά μας ανοιχτή! Παιδιά μου, καλώς ήλθατε στη νέα σας εκπαιδευτική οικογένεια!
Εύχομαι να έχουμε όλοι μια καλή σχολική χρονιά με υγεία πρωτίστως, με διάθεση για δουλειά, ενεργητική, δημιουργική, θετική και αισιόδοξη σκέψη.»

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε HTML ετικετών και ιδιοτήτων: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>