«

»

Μάι 02 2015

Εκδρομή στη Μυρτιά

Την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου το 6ο ΓΕΛ Αγρινίου πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στην Ιερά Μονή Μυρτιάς. Μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας (και αφού οι μαθητές πήραν πρωινό)ακολούθησε συζήτηση στο ιερό της μονής με τον πατέρα Ιωσήφ σχετικά με την ιστορία, τις αγιογραφίες που χρονολογούνται από τη βυζαντινή εποχή, τους χώρους αλλά και τη ζωή στο μοναστήρι.

Στη συνέχεια οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο χώρο όπου βρίσκεται η ιερή εικόνα της Παναγίας της Μυρτιώτισσας, στη βιβλιοθήκη και άκουσαν με ενδιαφέρον όσα τους είπε ο μοναχός Δαυίδ. Στο αρχονταρίκι της μονής ( σε ένα πραγματικά πολύ όμορφο και φιλόξενο χώρο) ο πατήρ Ιωσήφ έδειξε στους μαθητές τον τρόπο και την όλη διαδικασία παρασκευής πρόσφορου ενώ ταυτόχρονα συζητούσε μαζί τους για διάφορα θέματα. Πολλοί μαθητές εθελοντικά συμμετείχαν στην παρασκευή του πρόσφορου καθώς ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία γι? αυτούς.

Η επίσκεψη στη μονή ολοκληρώθηκε με την παράθεση γεύματος που με πολλή αγάπη και κόπο ετοιμάστηκε στο μοναστήρι. Οι μαθητές αναχώρησαν ενθουσιασμένοι καθώς οι περισσότεροι δεν είχαν επισκεφτεί στο παρελθόν τη μονή και επιπλέον τους δόθηκε η δυνατότητα να περάσουν λίγο χρόνο μέσα σ? αυτή.

Η διδακτική εκδρομή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγ. Παρασκευής στο Θέρμο όπου σε υπόγειο χώρο της λέγεται πως λειτουργούσε κρυφό σχολειό. Εκεί υπάρχει μουσείο κέρινων ομοιωμάτων, φιλοτεχνημένα από το δάσκαλο κ. Ζέρη, ο οποίος έκανε και την ξενάγηση στο μοναστήρι. Ο μοναχός της μονής στον ιερό χώρο του ναού μίλησε στα παιδιά για τη θαυματουργή εικόνα της Αγ. Παρασκευής, τους έδωσε συμβουλές για τη ζωή τους και για την περίοδο της Τεσσαρακοστής που ξεκινούσε και στη συνέχεια σε φιλόξενο χώρο της μονής προσφέρθηκε το παραδοσιακό λουκούμι.