«

»

Μάι 15 2023

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα υγείας 6ου ΓΕΛ Αγρινίου

Ο κύριος σκοπός του εκπαιδευτικού μας προγράμματος υγείας, που για πρώτη φορά υλοποιήθηκε φέτος, με τίτλο «Η παροχή Πρώτων Βοηθειών σε άνθρωπο που κινδυνεύει δεν είναι εθελοντική αλλά υποχρεωτική!» ήταν να βοηθήσει στην εκμάθηση των δεξιοτήτων των Βασικών Πρώτων Βοηθειών στους μαθητές του σχολείου μας, προάγοντας παράλληλα τον Εθελοντισμό και την Ασφάλεια.
«Πρώτη βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα που παρέχεται στο θύμα ενός ατυχήματος ή σε έναν ασθενή με σκοπό τη διατήρηση του στη ζωή και την πρόληψη επιδείνωσης της κατάστασης έως ότου φτάσει η εξειδικευμένη βοήθεια.»
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα αυτό παρείχε στους μαθητές τη γνώση, ώστε να ανταπεξέρχονται σε μια ποικιλία επικινδύνων για την ζωή καταστάσεων. Έτσι τους δίνει την δυνατότητα, εάν χρειασθεί, να ενεργήσουν κατάλληλα και με αυτοπεποίθηση σε μία επείγουσα κατάσταση, μέχρι την παροχή εξειδικευμένης βοήθειας.
Το σχολείο είναι το ιδανικό μέρος για την εισαγωγή και απόκτηση αυτών των σημαντικών δεξιοτήτων. Η Βασική Υποστήριξη της Ζωής είναι μία ζωτική μάθηση, που όλοι θα έπρεπε να μαθαίνουν με την πρώτη ευκαιρία γιατί το αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά. Οι θεματικές ενότητες με τις οποίες ασχοληθήκαμε ήταν:
• Το φαρμακείο του σχολείου
• Πρώτες βοήθειες σε συχνά προβλήματα υγείας στο σχολείο
• Σχολικό ατύχημα
Εκτός από τις χρήσιμες πληροφορίες και την εκμάθηση βασικών αρχών που μας μετέδωσε η κ.Τσούτσικου Αρετή: Νοσηλεύτρια, υπεύθυνη εκπαίδευσης ενηλίκων στις πρώτες βοήθειες στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (και επίδειξης σε σχολεία), οι μαθητές μας συμμετείχαν βιωματικά στην παροχή πρώτων βοηθειών τόσο μεταξύ τους – σε συμμαθητές τους – όσο και σε προπλάσματα ενήλικα και μικρού παιδιού. Επίσης σημαντική ήταν η εξοικείωση τους με προσομοιώματα διαφόρων τύπων τραυμάτων τα οποία δημιούργησαν οι ίδιοι με τη χρήση ειδικού πακέτου προσομοίωσης ατυχημάτων.
Μελλοντικός μας στόχος είναι οι μαθητές μας κάθε χρόνο να ενημερώνονται αλλά και να ανανεώνουν τις γνώσεις τους πάνω στην παροχή πρώτων βοηθειών, για να μην είναι παρατηρητές, αλλά ενεργοί συμμετέχοντες!!

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε HTML ετικετών και ιδιοτήτων: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>